søndag 15. mai 2011

DEL 3) Fotodokumentasjon

OPPGAVE A: Spikkeoppgave i rått tre.
 
Her er bilder av min ferdige Seljetreus langbein officalis. ;-) Dette er nesten en edderkopp, men den har 
bare 7 bein...

Det var gøy å gå i skogen med et annet mål for turen enn å lufte bikkja og lete etter fotosjanser! Jeg tok
meg en tur i skogen her hjemme, og fant denne karen i vannkanten.Etter emnet var funnet var det viktig å holde treet fersk til det skulle spikkes på. Jeg hadde funnet en 
seljekvist, og den holdt seg veldig bra en hel uke. Den hadde til og med kommet med grønne spirer 
inne i posen! 

Jeg begynte med å prøve å se hvordan "dyret" skulle bli og hvordan jeg skulle få det til å stå på 
egenhånd. Så spikket/plukket jeg av barken. Det var ganske fort gjort for den satt veldig løst og kvisten 
var ganske fuktig. Så stod den til tørk en times tid, for at "busta" skulle reise seg. Da det var gjort pusset 
jeg med 60' sandpapir, og deretter 100' papir. Etter den var blitt bra, klinte jeg den inn med rapsolje. 
Oljen skulle gjøre at den skiftet farge, men dyret mitt er seg selv lik...

Noen tips:
• Bruk en liten kniv som er god å holde i.
• Bruk alltid ferskt trevirke, helst fra løvtrær (bjørk, rogn, lind el.l)
• Ha plaster i nærheten, for det er fort gjort å skjære seg.
• Sitt i ro mens du spikker, da har du bedre kontroll.• Legg spikkekvisten i fryseren hvis du ikke blir ferdig på en dag. Da holder den seg fersk    og myk for spikking senere.
• Pass på å bryne kniven så den alltid er skarp og fin


Her er noen ressursider som kan være fine å evt. bruke i undervisning! 


Spikk.no
Uteskoleveven.no.
Kunstogdesign.no
Speiderbasen.no

OPPGAVE B: Leire

    Krank (crank) – med chamotte -  Klypeteknikk – liten beholder. Overflatebehandling oksider + blank glasur. Bildene er tatt ute i hagen på toppen av et parafinfat.
 
  Rød terrakotta, 20% chamotte - Sammensettingsteknikk, lyshus Her har jeg behandlet leira med brun skokrem påført med svamp.

 Her er utedoen min, laget av papirleire - . Jeg tok med meg doen ut i hagen (hehe) og satte den mellom noen småplanter, lagde en helle foran døra, og lagde en grusgang foran. 
Her kan du se noen andre figurer i papirleire.

  Papirleire- klype/ sammensettingsteknikk -utedo
Jeg ville lage en litt røff, vindskjev og gammeldags utedo, og synes egentlig den ble ganske søt!
 
Pipelire med dårlig plastisitet  . Overflatebehandlet med skokrem og blå akrylmaling.
Relieff med rissing og/eller modellering. 

Påføring av jern (Fe) og Mangan (Mn) på bollene klemt ut av krank.


 Blanding av klar glasur, og noen bilder fra undervisningen på Notodden.


Her kan du se en layout jeg har laget med bilder jeg tok da jeg hadde fått med (reste)leire hjem til ungene etter undervisningen på HiBu.    

OPPGAVE C: Trykketeknikker

Denne dagen skulle vi utfordres og utfolde oss med forskjellige trykketeknikker. Tema er hus, og vi skulle ha med et bilde av et hus vi skulle skulle bruke som utgangspumkt for alle de forskjellige trykkene vi skulle lage.
Vi hadde stasjonsarbeid, 4 stasjoner med 4 forskjellige teknikker.


Sjablongtrykk:
Her skulle vi skjære ut sjablong av huset vi hadde tegnet av fra bildet ut i papp. Vi tok utgangspunktet hele eller deler av motivet vi hadde tatt med hjemmefra. Skjærte ut ett formelement, og trykte med begge formene (positivt og negativt formelement).


Plantrykk:
Vi kunne velge om vi ville male med fingrene eller bruke rull direkte på glassplaten. Så valgte vi ulike ark som vi la over, og gned med håndbaken slik at trykket fra glassplaten ble overført på arket. Jeg fikk litt dårlig tid siden dette var den siste stasjone, men valgte å bruke hvite ark. Jeg prøvde også noen fargede, men trykkene ble ikke sånn jeg ville ha de...


Stempeltrykk:
Her kunne vi prøve ut forskejllige elementer og trykk med disse på ulike ark. Man skulle fylle ut tre ark med utrprøvinger, hvor man skulle arbeide usystematisk på ett ark og systematisk på ett annet. Her brukte jeg gråpapir og jobbet paralelt på to ark samtidig. Har bare tatt med bilde av det ene, for de ble veldig like.
Dyptrykk - Papptrykk:
Her skal motivet arbeides inn i platen ved å skjære, risse eller rive i pappen. Deretter legger vi på farge, og "slår av fargen" på høydene med hånklepapir. Den samme papplaten kan brukes flere ganger før den blir utslitt. Hadde litt problemer med å holde malingen fuktig lenge nok til at jeg fikk trykket, men fant ut at grunnen var at det var noen som ahdde tatt feil maling på tallerkenen vi hadde på bordet. Etter at jeg byttet malingen, fiikk jeg til et trykk.
Høytrykk - Papptrykk:
Malingen legges på høydene, deretter ruller vi farge over plata. Til slutt legger vi et ark over og gnir eller ruller over på baksiden. (Som i monotypi). Ingen på min gruppe tror jeg rakk å prøve denne teknikken, men så fine resultater hos noen av de andre gruppene.

Grafikk i skolen.
Å bruke trykk i skolen er noe jeg tenker kan være morsomt og lærerikt i alle klassetrinn. Alt fra enkle potet- eller fot/håndtrykk til kompliserte trykke med flere lag i f.eks. skinn eller metall. Dette er noe som absolutt kan tilpasses alle trinn, barn og skoler.

I læreplanen for Kunst & Håndverk, har arkitektur en stor plass i faget, og kunst og design er også hovedområder denne typen arbeid kan plasseres under. Elevene får utfordret seg til å skape selv, og det er ingen "fasit" og det er heller ikke noe riktig eller galt. Det er også litt spennende å trykke, for man ser ikke resultetet før man løfter vekk det man har trykket med! Dermed kan det være spennede å prøve seg frem, for å se hva de forskjellige metodene, matrialene og mengde av f.eks maling kan gjøre med et trykk. Det andre er at man får aldri to like trykk, så det vil alltid bli variasjoner uansett hvordan man gjør det. (hvertfall på et amatørnivå...)

Stasjonsarbeid er også en fin måte å variere en slik måte å prøve de forskjellige teknikken på. Det er viktig med ikke for store grupper, riktig utstyr og nok tid. Ved å gjøre dette flere ganger med samme klasse, vil elevene etterhvert vite hva de skal gjøre på hver stasjon, og kunne utvikle sitt eget uttrykk.

Kilder:


Læreplanen i kunst & håndverk
bilder av andre papirleireprodukter 
Spikk.no
Uteskoleveven.no.
Kunstogdesign.no
Speiderbasen.no
Ingen kommentarer: