torsdag 29. september 2011

Oppgave 3 - forside/cover

Jeg har laget en forside på et interiørblad med en liten vri over i det ironiske. Jeg har brukt et bilde fra Lier Asylsykehus som bakgrunn, og flere bilder fra samme sted som små ”teasere” for artikler inne i bladet. Jeg har laget av forsiden i Photoshop CS5, men også enkelte elementer i gratisprogrammet Picasa. Forsiden inneholder, bilder, tekst i forskjelliger farger, fonter og størrelser, samt enkle elementer som knapper og gjennomsiktige bakgrunner for tekst.


ferdig cover!

Tanken min er å harselere og gjøre en litt humoristisk, ironisk vri på alle de overkoselige interiørmagasinene som blir gitt ut hver måned. Man er opptatt av det hjemmekoselige, gammelromantiske og det antikke, men når man ser nærmere på bildene er det kanskje ikke så varmt og koselig.
Å ligge på pallesenger, ha kjøkkenbord laget av ei gammel råtten kasse, bruke gamle bøtter som lamper osv. er kanskje ikke det som vil passe hjemme hos folk flest, eller som man tenker på som trivelig å ha i hjemmet sitt. Noen ideer er rett og slett ubrukelige, kalde og utrivelige. Det SER fint ut, mer er vonde å sitte på/i, lukter gammelt og muggent, man drar i hus muggsopp og barkebiller…

Bildene jeg har bruk er fra Lier gamle sykehus, som ble bygget som Norges største og fineste rekreasjonssykehus for mentalpasienter ble bygget i 1905, og stengt i 1987. Det har vært utført tusenvis av lobotomi på pasienter helt frem til 1981. Dette bidrar selvfølgelig for meg til å gjøre rommene ubeboelige, selv om det bodde mennesker der et helt liv. Bygningene er storslåtte og utrolig pent bygget, og vinduer og trappeganger er rett og slett vakre til tross for forfallet.
Bildet jeg har brukt som bakgrunn, ikke beskåret.

 Forsiden på bladet mitt er en slags parodi på det som ofte bare ser fint ut på bilder, men som ikke fungerer så godt som en bolig og et familiehjem. Jeg synes mange av bladene har altfor arrangerte bilder, man ser tydelig at det er designet for å få et flott bilde. Bildene mine er ikke arrangert i annen grad enn at jeg har flyttet på sengene for å få de på rekke.

 Fremgangsmåte:

  • bilder som bakgrunn og plassert på den ”nødvendige” teksten som pris og strekkode 
  • tekst i forskjellige fonter, farger og størrelser i ulike lag på bildet 
  • knapper og en liten bildecollage 
  • transparent bakgrunn for noe av teksten 
  • redigert saturation, levels, exposure, lys og kontrast 
  • collager laget i Picasa 


 Jeg har valgt å bruke de blå og grå nyansene i bildet i tillegg til hvitt som gjør at teksten kommer best frem. De franske liljene ved siden av tittelen, er for å vise et gammelt og eksklusivt preg. Tall og bokstaver om hverandre gjør også teksten mer leservennlig samt det gir spenning i utrykket. Forskjellig størrelse gir det samme inntrykket, og viser samtidig hva som er hovedsaken i bladet, samt at tittelen er det viktigste. Jeg har valgt å bruke noen fonter flere ganger for å få en gjentakelse av tekstuttrykket.

Å bruke transparente flater bak teksten gjør at den kommer bedre frem, og gir et ryddigere inntrykk. Det setter fokus på teksten som er plassert der, og gjør at leseren trekkes mot innholdet. Knappen med helt annen form gjør den til et blikkfang, samtidig som det gis utrykk for at dette er noe viktig og spennende du bør lese.

Jeg har brukt noen små bilder i tillegg til hovedbildet/bakgrunnen, for å skape interesse for hva som befinner seg inne i bladet. Postrettet er speilvendt for å la modellen vende blikket inn i bladet og ikke se på bladet som står ved siden av i hyllen. Øynene våre søker automatisk blikket til den vi ser bilde av, og ved å være oppmerksom på dette er det et virkemiddel det er viktig å ta hensyn til.

Collage er laget i Picasa ved enkelt å velge bildene, lage collagen, beskjære. Jeg har valgt å ta bilder fra samme serie, det gir et ryddig inntrykk og virker mer gjennomtenkt en to bilder som ikke har samme farge, uttrykk eller tema. Kollagen er så plassert på en transparent linje på forsiden.


Her lager jeg en brush av strekkoden


Her kan du se flere bilder tatt på Lier sykehus.

Cover med annet bakgrunnsbilde.


Kilder:

Slagkraft, Håndbok i idèutvikling, Gyldendal Norsk Forlag AS 2007, E. Lerdal, s. 116-117, 196-199
Design i praksis, Designledelse og innovasjon, Universitetsforlaget 2010, p. Farstad, B.H. Jevnaker, s. 12-131 kommentar:

Stine sa...

Du er så flink!!!! =D Alltid spent på dine oppgaver ;D