tirsdag 7. februar 2012

Å sette spor og farge på treflaten


Fra fotografi, via linjer, form, tekstur og flate
til abstrakt utrykk i tre.


    Jeg fikk utdelt et stykke tre i or skåret i ca 20x20 cm og ca 3 cm tykt. Før vi begynte å skjære i treet fikk vi et prøvestykke for å teste teknikker og bli kjent med verktøyet. Jeg fikk også utdelt et bilde til inspirasjon,  og som skissen skulle tegnes ut fra. Jeg brukte først bildet ganske bokstavlig, men etter hvert tok ”treet over” og ble til sitt eget utrykk som nok ikke ligner så mye på skissen jeg tegnet i starten.
    Jeg ble også inspirert av fargene i bildet, både sort, hvitt, gull og blått noe jeg har brukt på trebildet mitt også.


Verktøy jeg brukte:
Hoggjern;
flatt, buet og v-formet i 
forskjellige størrelser
liten øks
 trehammer
pussepapir

Tegne skisse på treet og på papir
Skjære ut og hugge til linjer, tekstur, høyder og groper
Pusse
Grunne alle flater med hvit maling
Pusse og hugge mer
Male med flere farger, vaske og pusse
Til slutt la jeg på litt gull i noen av linjene og i øksehuggene       Dette synes jeg var en utrolig morsom men også utfordrende oppgave. Jeg har aldri laget et bilde i tre før, men hadde noe erfaring med verktøyet jeg brukte. Øks og kniv er noe jeg bruker ofte, og de andre jernene har jeg brukt tidligere selv om det er lenge siden.

       Arbeidet mitt hadde fra starten en skisse jeg skulle jobbe ut fra. Skissen ble etter hvert som jeg jobbet litt glemt, bildet ble til av seg selv etter som jeg ble mer og mer ivrig, og fikk mer og mer fart på verktøyet. Da malingen skulle starte syntes jeg ikke at jeg var helt ferdig, jeg kunne jobbet lenge før jeg hadde følt meg klar til å male. På grunn av kort tidsfrist, ble dette et impulsarbeid, men det er noe jeg liker veldig godt.

       Ved å la treet og malingen jobbe for seg selv synes jeg det ble et spennende og røft utrykk på bildet. Jeg synes de røffe øksehuggene komplimerer de litt mykere linjene med gull godt. Det skaper spenning og gjør det mer interessant. Det at de forskjellige elementene er tatt igjen flere steder på arbeidet gjør at blikket flytter seg rundt, og gir bildet mer dybde og en ”historie”.

       Jeg synes bildet ble godt med tanke på at dette er det første jeg har laget. Skulle jeg endre på noe må det være arbeidsprosessen med skissa og prøve å følge den bedre. Samtidig er det ofte sånn jeg jobber med forskjellige prosjekter, de tar ofte form mens jeg jobber og avviker fra planen jeg i utgangspunktet hadde. Alt i alt er jeg fornøyd med bildet, men kunne tenkt meg å jobbe mer med detaljene, og er ikke helt sikker på om jeg liker ordet jeg har risset inn. På en måte synes jeg det blir litt ”billig” og klisjeaktig, samtidig som det bestemmer hvilken vei bildet skal henge.

3 kommentarer:

Kirsten sa...

Wow!For ett bilde og for en utrolig flink kunstner du er! Og så godt du skriver om prosessen!

Jane sa...

Du er fantastisk, Lene! Det er virkelig en høydare å komme innom å se på arbeidene dine. Tusen takk!

StigP sa...

Jeg syns det ser ut som du kan dette ganske godt, jeg.. ;o) Å forvandle den gamle bordbiten til et dekorativt kunstverk.. Flink du! c",)